Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо силен ръст на промишлените поръчки в Германия през февруари

Поръчките за индустриални и промишлени стоки в Германия нараснаха изненадващо силно през февруари благодарение на солидно повишение на поръчките в автомобилостроенето, което е пореден сигнал, че водещата европейска икономика изглежда започна да се възстановява в началото на тази година, следвайки слабото последно тримесечие на 2022 г., показват данни на немската официална статистика Destatis.

Поръчките за промишлено производствени стоки отскочиха през февруари с цели 4,8% спрямо януари, когато се повишиха с 0,5%, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за много по-скромно повишение с едва 0,3 на сто. Това е най-голямото нарастване на поръчките от юни 2021 г. насам и повишение за трети пореден месец, като те вече са със 7,3% повече, отколкото през ноември 2022 г.

Изключвайки т.нар. мащабни (големи) поръчки, новите промишлени поръчки през февруари се увеличиха с 1,2 на сто.

На годишна база индустриалните поръчки в Германия се повишиха през февруари с 5,7% след техен спад с 12% през януари (спрямо януари 2022 г.).

Изненадващо силното повишение се дължи в най-голяма степен на солиден ръст с цели 55,9% на поръчките в сектора на автомобилостроенето, докато новите поръчки за капиталови стоки нараснаха със 7,3%, поръчките за междинни стоки с 1,3%, а тези за потребителско произведени стоки - с 1,9%.

Вътрешните промишлени поръчки в Германия скочиха през февруари с 5,6% спрямо месец по-рано. Външните поръчки, идващи от чужбина, се повишиха с 4,2%, като тези, постъпили от еврозоната, скочиха с 8,9%, докато поръчките от останалия свят нараснаха с 1,4 на сто.

"Като цяло има признаци на икономическо възстановяване в началото на 2023 г. след слабото тримесечие в края на 2022 г.“, посочиха от германското икономическо министерството.

По-късно днес се очаква водещите германски икономически институти да обявят своите най-нови прогнози, като агенция Ройтерс отбелязва, че тези прогнози ще покажат, че най-голямата икономика в Европа е избегнала "на косъм" рецесията през първото тримесечие, отбелязвайки макар и скромен растеж.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени