Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай разкритикува среща на високо равнище САЩ-Тайван

Цай Ингвен с Кевин Маккарти, 5 април 2023 г.
Снимка: БТА

Китайското външно министерство заклейми срещата в Калифорния между тайванския лидер Цай Ингвен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти като акт на съглашателство и заяви, че Пекин ще брани суверенитета си, съобщи Синхуа.

"Китай се обявява твърдо против и категорично осъжда подобни действия", заяви говорител на ведомството, цитиран от официалната държавна осведомителна агенция. "В отговор на дълбоко погрешните съглашателски действия между САЩ и Тайван Китай ще вземе енергични мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната си цялост."

Вчера Маккарти прие Цай в Калифорния, с което стана най-високопоставеният вашингтонски политик от десетилетия, срещнал се с тайвански лидер на американска земя, отбелязва БТА. На срещата той изтъкна необходимостта от ускоряване на оръжейните доставки за Тайван с оглед на растящата заплаха от Китай.

В друго изявление, разпространено чрез Синхуа, външнополитическата комисия на Общокитайското събрание на народните представители (китайския парламент), посочи, че действията на Маккарти "са в сериозен разрез с поетия от САЩ ангажимент пред Китай по тайванския въпрос".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна