Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен и Макрон разговарят в Пекин със Си Цзинпин

Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен
Снимка: БГНЕС (архив)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон ще се срещнат с китайския президент Си Цзинпин за разговори, които може да зададат по-нататъшния курс на отношенията след години наред на обтегнати връзки, съобщават информационните агенции.

Макрон, който пристигна в Пекин снощи, каза пред репортери, че Европа трябва да се противопостави на намаляването на равнището на търговските и дипломатическите отношения с Пекин, който е в конфликт със Запада по редица въпроси като Тайван, технологичния сектор и тесните връзки на Китай с Русия; Пекин от своя страна иска да направи така, че Европа да не следва това, което Китай възприема като курс, възприет от САЩ, за възпиране на възхода му.

Преди да отпътува за посещението, Фон дер Лайен обяви, че Европа трябва да "намали риска" в отношенията си с Пекин, тъй като Китай е излязъл от епохата на реформите и отвореността и е навлязъл в нова епоха на сигурност и контрол.

Междувременно се увеличава и западният натиск върху Китай да поеме по-дейна роля в прекратяването на конфликта в Украйна - въпреки че Пекин официално заема неутрална позиция, той никога не е осъждал руската инвазия.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна