Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производител на алуминий стана инвеститор на годината

Най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти, с над 40-годишна история, "Алкомет" АД, е носител на голямата награда "Инвеститор на годината" на Българската агенция за инвестиции. Преди броени дни наградата беше връчена от президента Румен Радев на Фикрет Индже, мажоритарен собственик на компанията и почетен председател на Българо-турската индустриална камара.

"Наистина тази награда е много важна за колектива на компанията, защото зад нея стоят много усилия, много инвестирани средства и беше като че ли очакван и логичен завършек на всичко, което новите собственици направиха след приватизацията през 1999 г.“, казва в ефира на “Нашият ден“ Нели Тончева, търговски директор и член на Управителния съвет на фирмата.

Тя допълва, че целият процес на модернизация, непрекъснати инвестиции в модернизиране на оборудването и въвеждането на системи за автоматичен контрол на процесите. Последва закупуването на нови, модерни и високотехнологични машини и съоръжения, станове за валцоване на ленти и листа, линии за непрекъснато леене и др.

Компанията предлага широка гама от алуминиеви полуфабрикати – домакинско, обмазано, техническо и опаковачно фолио, финсток, алуминиеви листи и ленти, стандартни и профили по чертеж на клиента. 95% от продукцията се изнася главно в Европа и в САЩ.

"Преди две години започна работа нов цех за машинна обработка, което е изцяло ново производствено звено“, посочва Нели Тончева.

Едни от най-големите автомобилни концерни, които произвеждат електроавтомобили, ползват автомобилни компоненти, произвеждани от българската компания. При процесите на технологично обновяване и модернизация на производството основни приоритети са опазването на околната среда при ефективно използване на природни ресурси за намаляване на въглеродните емисии. Не бива да се пропуска фактът, че фирмата е основен работодател в Шуменския регион. Това се отразява и на състоянието на цялата община.

Чуйте подробности в звуковия файл. 
Снимка – "Алкомет" АД
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна