Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ разположиха боен кораб в Южнокитайско море на фона учения на Пекин край Тайван

Американският разрушител "Милиус" на пристанището във Варна, 8 март 2015 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай симулира "отцепване" на Тайван в днешния трети ден от военни учения около острова, а САЩ в демонстрация на сила разположиха военен кораб във води, върху които претенции има Китай, предаде АФП.

Китай започна ученията в отговор на среща на тайванската президентка Цай Ингвен с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти в САЩ.

След два дни маневри, които включиха симулиране на точкови удари по Тайван и обкръжаване на острова, китайските военни обявиха, че ученията ще включат и "отцепване" на територията.

В днешния ден участие взима и един от двата самолетоносача на Китай.

САЩ, които неколкократно призоваха Китай към сдържаност, изпратиха днес ракетния разрушител "Милиус" през спорни части от Южнокитайско море.

Корабът е преминал покрай островите Спартли – архипелаг, върху който претенции имат Китай, Тайван, Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней, на около 1300 км от Тайван, в "операция в защита на свободата на корабоплаването", обявиха ВМС на САЩ.

Разполагането на "Милиус" незабавно разгневи Китай, който заяви, че корабът "незаконно е нахлул" в негови териториални води.

Високопоставени японски и китайски правителствени служители се срещнаха днес, за да обсъдят морските проблеми в спорните води в Източнокитайско море, докато Пекин провеждаше военни учения около Тайван, съобщи Ройтерс.

Преговорите са част от редовния кръг консултации по морските въпроси, провеждащи се от 2012 г. насам. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна