Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай обяви успешен край на военните си учения край Тайван

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай обяви края на тридневните военни учения "Единен меч" край Тайван. Въпреки това Тайван ще продължи да укрепва бойната готовност на армията и да следи движението на китайския самолетоносач "Шандон".


Ученията край Тайван са завършили "успешно", обяви Пекин. "Китайската армия изпробва цялостно интегрираната съвместна бойна способност на въоръжените сили в бойни условия", се казва в съобщение на Източното командване на Народната освободителна армия за ученията около самоуправляващия се остров, който Пекин разглежда като своя територия. Пекин обяви тридневните "патрули за бойна готовност" в отговор на среща на тайванския президент Цай Ингвен с председателя на американската Камара на представителите Кевин Маккарти. Въпреки обявения край на ученията Тайван съобщи за 12 китайски военни кораба и 91 изтребителя край бреговете си. Министерството на външните работи осъди Китай за подкопаване на мира и стабилността в района и подчерта, че Тайпе ще поддържа тесни връзки със Съединените щати за съвместно възпиране на "авторитарната експанзия".
Военноморските сили на САЩ съобщиха, че ракетният миноносец "Милиус" е провел операция за защита на правото и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море в близост до островите Спратли. Териториален спор за тях имат шест страни, включително Китай, който определи като незаконни действията на американския военен кораб.
А японският генерален щаб съобщи, че наблюдава няколко кораба в района южно от остров Мияко, след като вчера китайският самолетоносач "Шандон" проведе операция във води до японските острови Окинава. През последните дни Япония е привела в бойна готовност допълнителни самолети, тъй като китайски изтребители са кацали и излитали от самолетоносача в близост до бреговете на Южна Япония и Тайван.
Статутът на Тайван е спорен от 1949 г., когато гражданската война в Китай се обръща в полза на Китайската комунистическа партия и старото правителство на страната се оттегля на острова.
Оттогава Тайван се смята за суверенна държава, но Китай гледа на него като на отцепническа провинция, която в крайна сметка ще бъде поставена под контрола на Пекин - ако е необходимо, със сила, както неотдавна обяви китайският президент Си.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени