Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин зове военните да засилят обучението, "ориентирано към реални бойни действия"

Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Китай Си Цзинпин призова въоръжените сили на страната да "засилят военното обучение, ориентирано към реални бойни действия", съобщи държавната китайска телевизия, цитирана от агенция "Франс прес".

Коментарите на Си, направени по време на инспекционна обиколка на военноморските сили във вторник, идват малко след тридневните военни учения на Китайската народноосвободителна армия, целящи да сплашат Тайван.

Напрежението в региона е високо след демонстрацията на сила от страна на Пекин, който разглежда самоуправляващия се остров като своя територия.

Китай започна военните учения в отговор на посещението миналата седмица на тайванския президент Цай Ингвен в Съединените щати, където тя се срещна с двупартийна група законодатели.

Си заяви пред командването на военноморските сили на Южния театър на НОАК, че военните трябва "решително да защитават териториалния суверенитет и морските интереси на Китай, като се стремят да защитават цялостната стабилност по границите на страната", съобщиха държавните медии.

Информацията е на БГНЕС.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна