Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор на САЩ потвърди за ареста на заподозрения за "Пентагонлийкс"

Мерик Гарланд на изслушването в Сената на САЩ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд потвърди, че е арестуван заподозрян за изтичането на секретни документи за войната в Украйна и други важни въпроси на националната сигурност. 21-годишният Джак Тейшейра е от Националната гвардия на военно-въздушните сили. Той е бил задържан от агенти на ФБР без инциденти.

Джак Тейшейра е задържан в дома си, който се намира на около час път от военната база Отис в Кейп Код, където е служил. Притежава ранг на летец първи клас, което е сравнително ниска длъжност и е част от Националната въздушна гвардия от 2019 г.

Според телевизия Фокс Нюз Джак Тейшейра е притежавал най-високо ниво на достъп до секретна информация, който в последствие е бил отменен.

New York Times го посочва като лидер на затворена група в чат платформата Discord, наречена „Thug Shaker Central“, в която са членували около 20 - 30 млади мъже.

Твърди се, че Тейшейра е започнал да споделя секретни документи с потребителите на затворената група през последните месеци, но до инцидента с изтичането на секретна информация се е стигнало, след като друг член на чат-групата е споделил документите в публичен форум, посочва още New York Times. 

Според Радио Свободна Европа членовете на групата са били обединени от “Любовта си към оръжията, военната екипировка и Бог”. Онлайн изданието на Форбс публикува изненадващата информация, че повечето от половината членове на чат групата са били базирани извън САЩ, в това число в Русия и Украйна.

Изтеклите документи разкриват чувствителни данни - карти на украинската противовъздушна отбрана и преглед на позицията на Южна Корея относно доставката на боеприпаси за Украйна - но от непосредствената значимост за разследването е това, което най-много тревожи служителите на Белия дом и Пентагона: някои от документите изглеждат едва на 40 дни.  

Заподозреният ще бъде обвинен в разкриване на секретна информация и изправен пред Федерален съд днес.  

„Разследването продължава. Ще споделим повече информация в подходящия момент“, каза главният прокурор на САЩ  Мерик Гарланд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна