Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Спейс Екс" ще извърши тестови полет на най-голямата и мощна ракетна система в света

Тестовият полет е насрочен за днес - 17 април 2023 г.
Снимка: БТА

От американската компания "Спейс Екс" (SpaceX) съобщиха, че днес ще извършат тестови полет на най-голямата и най-мощна ракетна система в света, след като получиха лиценз за това,

Американската Федерална авиационна администрация одобри в петък лиценз за "Спейс Екс", за да изпробва най-мощната си ракетна система, а от компанията незабавно съобщиха, че насрочват тестовия полет за тази сутрин като прозорецът за изстрелване от два часа и половина се отваря в 15 ч. българско време.

Разположен на върха на огромната ракета "Super Heavy" с обща височина от 120 м, "Старшип" е най-голямата и най-мощна ракетна система в света, представена за първи път през 2019 г.

Бустерът "Super Heavy", който има 33 ракетни двигателя "Raptor", работещи с метан, всеки от които генерира около 220 тона тяга, ще се включат за 2 минути и 49 секунди, след което ще се отдели горната степен на системата "Старшип". Бустерът ще запали отново двигателите си за поредица от маневри, за да се опита контролирано кацане на около 30 километра от бреговете на Тексас.

Към горната степен са монтирани шест двигателя "Raptor", които ще ускорят "Старшип" до близка до орбитална скорост и корабът ще обиколи света по инерция, преди да падне в Тихия океан около 90 минути след излитане.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна