Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

FoxNews се споразумя по делото за клевета, заведено от компания за машини за гласуване

Снимка: БГНЕС

Американската телевизионна корпорация FoxNews (Фокс Нюс) постигна споразумение по дело за клевета заведено от "Доминиън" – компания за машини за гласуване. Фокс се съгласиха да платят 785,5 милиона долара за това, че са прокарвали неверни твърдения.  

Споразумението бе постигнато в последния момент преди да се стигне до съдебен процес. В иска си от "Доминиън" посочиха, че бизнесът им е пострадал, заради твърдения от Фокс, че машините им са били настроени така, че да не допуснат победа за Доналд Тръмп на вота през 2020-та.  

В крайна сметка двете страни постигнаха съгласие за сума, която е около половината от първоначално исканата от Доминиън - 1.6 милиарда долара.  

В изявление от Фокс посочиха, че споразумението е отражение на ангажимента им към „най-високите журналистически стандарти.“ 

От Доминиън поясниха, че едно от условията на споразумението е Фокс да признае, че са „говорили лъжи, причинявайки огромни щети“ на компанията. От там допълниха, че неверните твърденията на консервативната телевизия са довели до създаване на алтернативна вселена с конспирации и подкопаване на демокрацията.  


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна