Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Цветанова е в борда на европейския бадминтон

Виктория Цветанова
Снимка: БТА

Виктория Цветанова беше избрана за член на борда на европейския бадминтон по време на изборния конгрес на централата в Баку (Азербайджан). Така за първи път българка влиза в управата на спорта на Стария континент. Тя е дъщеря на две от най-известните имена в българския бадминтон - Орлин Цветанов и Диана Колева.

От петима кандидати за две позиции в борда на директорите делегатите избраха Виктория Цветанова и Питър Емптидж от Англия. "Разбира се, аз съм изключително щастлива, но най-вече за мен е чест и огромна привилегия, че получих толкова голямо доверие от асоциациите-членки. Сега ще работя много, за да оправдая доверието", каза Цветанова, която получи 38 от 43 гласа на първи тур.

На втория ден от конгреса в Баку делегатите от 43 европейски държави избраха Свен Сере от Белгия за нов президент на Бадминтон Европа. Той получи 32 от 43 гласа и ще бъде начело за периода 2023 – 2027 година. Белгиецът наследява поста от Жоао Матош, който изпълняваше длъжността президент, след като Петер Таркала подаде оставка поради лични причини през август 2022-а.

Много близка беше надпревара между останалите кандидати Питър Емптадж (Англия), Нир Садех (Израел) и Клавс Андреасен (Дания). След три кръга на гласуване, Емптадж беше избран в борда на директорите за предстоящия 4-годишен период.

Ричард Воън от Уелс пък получи 31 от 43 гласа и стана новият вицепрезидент на централата.


По публикацията работи: Илиян Христов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна