Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната.

На днешното заседание на Министерския съвет ще бъдат представени мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи. 

С промени в наредбата за имунизациите здравното министерство ще разреши първата ваксинация срещу коклюш да може да се направи на 45-ия ден след раждането на бебето и ще разпише като препоръчителна имунизацията на бременни срещу инфекцията. 

Ще бъдат разширени и възможностите за безплатна диагностика – освен в Националния център по заразни и паразитни болести и столичното РЗИ, изследвания за наличие на коклюш ще се правят в лаборатории към университетските болници в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, обясни доц. Ангел Кунчев. 

Тестването ще бъде безплатно за определени групи пациенти.

Както беше обявено в началото на седмицата, при случаи на болни деца в училище, директорът ще преценява как да бъде изолирана съответната паралелка. Вариант е преминаването към онлайн обучение за две седмици. 

Под 100 или под 0,3% са карантинираните заради коклюш учебни паралелки в цялата страна. Това заяви министърът на образованието Галин Цоков.

Министерството заедно със здравните власти са готови с инструкциите към училищата, ако бъде обявена епидемия. "Мисля, че това няма да се случи. Очертава се ваканция и почивните дни ще донесат повече спокойствие сред ученици и родители", каза Галин Цоков.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна