Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йелън: Неповишаване на тавана на дълга би причинило икономическа катастрофа

Джанет Йелън, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън отбеляза във вторник, че неспособността на Конгреса да повиши тавана на правителствения дълг и произтичащото от това неизпълнения на задълженията (дефолт) би довело до "икономическа и финансова катастрофа" и би застрашило "историческото икономическо възстановяване", постигнато по време на мандата на президента Джо Байдън досега, съобщава Ройтерс.

Говорейки на икономическото събитие Capitol-to-Capitol в Сакраменто, Йелън каза, че дефолт на дълга на САЩ ще доведе до загуба на работни места, като същевременно ще увеличи плащанията на домакинствата по ипотеки, заеми за автомобили и кредитни карти.

Тя посочи, че "основна отговорност" на Конгреса е да увеличи или да суспендира тавана на правителствените заеми от 31,4 трилиона долара, като предупреди, че неизпълнението на задълженията би застрашило икономическия напредък, който Съединените щати са постигнали след пандемията от Covid-19.

"Дефолт по дълга ни би довело до икономическа и финансова катастрофа", каза Йелън пред членовете на търговска камара на Сакраменто. "Неизпълнението на задълженията би увеличило цената на заемите безсрочно. Бъдещите инвестиции биха станали значително по-скъпи".

Ако таванът на дълга не бъде повишен, бизнесът в САЩ ще се сблъска с влошаване на кредитните пазари и правителството вероятно няма да може да осъществява плащания на семействата на военните и на възрастни хора, които разчитат на социално осигуряване, каза още тя.

"Конгресът трябва да гласува за повишаване или суспендиране на лимита на дълга. Трябва да го направи без условия. И не трябва да чака до последната минута", настоя тя.

В началото на годината Джанет Йелън каза пред американските законодатели, че правителството може да плаща сметките си само до началото на юни, без да се увеличава лимита на дълга, който правителството достигна през януари.

За разлика от повечето други развити страни, САЩ поставят твърд лимит върху това колко заеми могат да направят. Тъй като правителството харчи повече, отколкото получава, законодателите трябва периодично да повишават тавана на дълга, напомня Ройтерс.

Кевин Маккарти, лидер на контролираната от републиканците Камара на представителите, представи през миналата седмица план, който да съчетае съкращения на разходите с 4,5 трилиона долара с увеличение от 1,5 трилиона долара на тавана на дълга, като го нарече основа за преговори през следващите седмици.

Белият дом настоява, че двата въпроса не трябва да се обвързват и контролираният от демократите Сенат вероятно ще отхвърли предложението.

Финансовите пазари стават все по-загрижени относно това противопоставяне, изпращайки разходите за застраховане на експозиции в американския дълг до най-високото ниво от десетилетие, като финансовите анализатори предупреждават за нарастващия риск от неизпълнение на задълженията.

Джанет Йелън също така каза, че намаляването на инфлацията остава основен приоритет на администрацията на президента Байдън и е планирано да бъде постигнато чрез "продължаване на облекчаването на натиска върху веригата на доставки, стабилизиране на глобалните енергийни пазари и предоставяне на облекчение за ежедневните разходи като премии за здравеопазване и лекарства с рецепта".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна