Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският фолклор събра в Чикаго 700 танцьори от цяла Америка

6
Снимка: Генерално консулство - Чикаго

Тринайсетото издание на фестивала за български народни танци „Верея“ се проведе при огромен интерес, с много емоция и българска енергия. "Този празник на българския фолклор и традиции събра 37 състава от цяла Америка и 700 танцьори", написа генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков във Фейсбук. Някои от участниците пропътуваха хиляди километри, за да се включат в това тържество на българщината, като имаше и специални гости от България, Канада, както и ансамбъл на банатските българи от Румъния, допълни той.

Светослав Станков и сенатор Лаура Мърфи

По време на официалното откриване на фестивала щатският сенатор Лаура Мърфи е потвърдила подкрепата си за българската общност в Илинойс, научаваме още от съобщението на генералния ни консул. Светослав Станков изрази и благодарността си към ръководителя на ансамбъл „Верея“ Константин Маринов, организатор на фестивала и „пазител на български народен танц и българските традиции“.

"Еуфория от ритми, багри и усмивки! Наелектризираща енергия!“ – такъв е отзвукът и на участниците в българския фестивал в Америка. В социалните мрежи от училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк написаха „С България в сърцата. Нашите танцьори, големите ученици от танцовия състав към училището, плениха публиката с блестящото си изпълнение! Изпратиха ги с бурни аплодисменти. Това е магията на българския фолклор“.

Танцьорите от училище Христо Ботев - Ню Йорк

Това е 13-ото издание на фестивал “Верея” . 37 състава от 14 щата и 7 танцови трупи от Канада. Невероятен празник на българския фолклор в Чикаго! – написа в своя личен профил във Фейсбук и Елена Цанева, кореспондент на БНР в Чикаго и сподели емоционален видеоклип от проявата

Танцьори от школата 7/8 в Бостън

Снимки: Фейсбук, Генерално консулство в Чикаго, БУ "Васил Левски" - Ню Йорк

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна