Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йелън към Конгреса на САЩ: Без увеличение на дълговия таван няма да могат да се изплащат задълженията

Джанет Йелън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското министерство на финансите обяви, че няма да може да изпълнява плащанията по задълженията си след 1-ви юни, ако не се стигне до увеличение на тавана на дълга. Министър Джанет Йелън изпрати писмо до Конгреса, в което срокът, в който Съединените щати могат да изпаднат в дефолт, е намален с няколко дни. 

САЩ достигнаха законовия лимит за дълга от 31,4 трилиона долара през януари и използваха „извънредни мерки“, за да продължат плащанията.

След като в средата на януари дълговият лимит беше достигнат, Йелън заяви пред конгресмените, че плащанията могат да продължат до 5 юни, като за целта бъдат използвани парични постъпления и извънредни мерки за управление на паричните средства. 

"Ако Конгресът не успее да увеличи лимита на дълга, това ще причини сериозни трудности на американските семейства, ще навреди на нашата лидерска позиция в световен мащаб и ще повдигне въпроси относно способността ни да защитаваме интересите на националната си сигурност“, казва още в писмото си до Конгреса Джанет Йелън".

Президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти са в спор относно тавана.

Двете основни политически сили в САЩ имат противоречие относно вдигането на тавана на дълга. Белият дом и Демократите настояват той да бъде увеличен без преговори, докато републиканците, които имат мнозинство в Конгреса наскоро приеха законопроект, който предвижда съкращаване на разходите в замяна на подкрепа за необходимата мярка.

Преди дни републиканците в камарата успяха да прокарат увеличение с трилион и половина долара в замяна на орязване на средства в някои сектори. Байдън обаче заплаши с вето и настоя за вдигане на лимита без условия, а законопроектът вероятно няма да мине в Сената, който е контролиран от демократите. Лидерът на мнозинството там Чък Шумър нарече законодателството мъртво и заяви, че изслушванията в горната камара, които все още предстоят, ще бъдат проведени само - цитирам - за да може обществото да види какво представлява то.

Информиран източник по-късно съобщи, че президентът е телефонирал на лидерите на Конгреса от двете партии и ги е поканил на среща в Белия дом по въпроса на 9-ти май. 


Според източник на CNN от Белия дом, президентът Джо Байдън възнамерява да подчертае необходимостта Конгресът да действа бързо и да "избеген фалит без поставяне на условия" по време на планираната си среща с лидерите на Конгреса.

Според медията президентът също така планира да обсъди отделен процес за справяне с бюджета и бюджетните кредити за фискалната 2024 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна