Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима загинали и над 30 ранени след серия катастрофи на магистрала в Илинойнс заради прашна буря

Прашна буря в щата Илинойс, САЩ
Снимка: Ройтерс

Шест човека загинаха и повече от 30 са ранени след  многобройни  катастрофи  на междущатска магистрала 55 в района на щата Илинойс.

Повече от  80 камион , ремаркета и автомобила са  били в поредицата от катастрофи  в близост до Фармърсвил щата Илинойс, южно от столицата на щата Спрингфийлд. Ранените  са на възраст от две до 80 години, а според официалните съобщения нараняванията им са от леки до животозастрашаващи. За някои от пострадалите е било трудно да бъдат извадени от  обхванатите в пламъци превозни средства. 

Катастрофите са били  предизвикани от прашна буря, която се е разразила много бързо, създавайки условия, подобни на снежните  бури със силно намалена  видимост. Според националната метеорологична служба прашните бури в САЩ  са най-често срещани в югозападните  части  на страната. Това явление  е  сравнително рядко  за  централната част на щата  Илинойс, но сухото време през април в близост до  столицата Спрингфийлд  и разразилите се силни ветрове са причинили вдигането на прах, като бурята е замъглила въздуха и е причинила множеството катастрофи.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна