Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 11 май няма да се изисква задължителна Covid ваксинация от пътуващите за САЩ чужди граждани

Белият дом обяви, че от 11 май от чуждите граждани, пътуващи за САЩ вече няма да бъде изисквана задължителна ваксинация срещу Ковид 19.

На 11 май, когато в САЩ приключва извънредната ситуация, администрацията на американския президент Джо Байдън ще отмени повечето федерални изисквания за задължителна ваксинация срещу Covid-19. Сред засегнатите от новото облекчение ще бъдат федералните служители, чуждестранните граждани, пътуващи до САЩ, както и здравните работници, се казва в съобщение на Белия Дом, цитирано от Ню Йорк Таймс.

През юни миналата година правителството на Байдън се отказа от изискването хората, пристигащи в САЩ със самолет, да са с отрицателен тест за коронавирус, но запази изискванията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) за ваксинация на повечето чуждестранни пътници.

Сред последните засегнати от мярката беше сръбската тенис звезда Новак Джокович, който не беше допуснат да участва в някои турнири в САЩ, тъй като не е ваксиниран срещу Covid-19. 

"Въпреки че ваксинацията остава един от най-важните инструменти за предпазване на здравето и запазване на ефективността на трудовия процес сега сме в различна фаза, когато тези мерки вече не са необходими".

Краткото изявление на Белия дом затваря една от най-спорните глави в новата американска история, в която задължителните ваксини се превърнаха в повод за ожесточена битка между републиканци и демократи в цялата страна.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна