Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният департамент одобри потенциална продажба на противокорабни ракети на Латвия

Снимка: bulgaria-embassy.org

Държавният департамент на САЩ е одобрил потенциалната продажба на ракетна система за военноморска брегова отбрана и свързано с нея оборудване на Латвия за приблизително 110 млн. долара, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс и БТА.

Продажбата идва в момент, когато европейското търсене на американско оръжие бележи ръст, но вместо скъпо оборудване като самолети и танкове, списъците за покупки са насочени към по-евтини и по-малко сложни изделия като ракети, артилерия и безпилотни летателни апарати, които са се доказали във войната в Украйна.

Пакетът ще включва неуточнен брой тактически и учебни ракети, мобилни оперативни платформи и оборудване за интеграция и поддръжка, както и резервни части и техническа поддръжка, съобщи Пентагонът.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона е уведомила вчера Конгреса за възможната продажба.

Въпреки одобрението на Държавния департамент, в уведомлението не се посочва дали е подписан договор или дали преговорите са приключили.

Ракетите "Ен Ес Ем" може да бъдат изстреляни от морето или сушата и имат обсег на действие от около 250 км. Те се произвеждат от "Конгсберг Групен АСА" и "Рейтиън Текнолоджис Корпорейшън".

Пентагонът посочи, че основният изпълнител ще бъде определен на по-късен етап.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна