Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обявяват 37-и пакет военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ планират да обявят още днес нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. долара, който за първи път ще включва ракета въздух-земя с малък обсег на действие, казаха двама американски служители, цитирани от Ройтерс. "Хидра 70" е неуправляема ракета за въздушно изстрелване, произведена от компанията "Дженеръл Дайнамикс". Тези ракети обикновено се изстрелват от държачи, прикрепени към самолети.

Ракетите могат да помогнат на Украйна да отслаби руските сухопътни опорни пунктове и да осигурят на настъпващите украински сухопътни войски въздушна подкрепа при планираната пролетната офанзива на Киев. Пакетът включва 155-милиметрови гаубици, според служителите, поискали да останат анонимни.

В допълнение пакетът ще съдържа още боеприпаси за реактивни системи за залпов огън HIMARS и за гаубици, противотанкови ракети, минохвъргачки и камиони, казаха служителите. Те предупредиха, че пакетът все още е в процес на финализиране и може да се промени.

Пакетът военна помощ за Киев ще бъде 37-ият, одобрен от САЩ за Украйна след началото на руската инвазия през февруари 2022 г., а общата стойност на всички досегашни пакети е близо 36 млрд. долара.

Пакетът идва в момент, когато Конгресът и Белият дом спорят как най-добре да се избегне катастрофален дефолт по държавния дълг, като много републиканци настояват за рязко намаляване на вътрешните разходи в замяна на вдигане на тавана на дълга.

Членовете и на двете партии обаче са единни в подкрепата си за продължаване на помощта за Украйна, включително водещите републиканци от Камарата на представителите, начело с

председателя ѝ Кевин Маккарти, както и лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна