Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден смъртоносен инцидент в Тексас

Мястото на смъртоносната трагедия.
Снимка: БТА

Американският президент Джо Байдън нареди държавните флагове на федералните сгради,  посолствата на САЩ и военните постове да бъдат спуснати наполовина до 11 май, в  памет на жертвите на въоръженото нападение в търговски център в щата Тексас, при което бяха убити осем души. От Белия дом Байдън осъди случилото се като "безсмислен акт на насилие".

Осем са загиналите при още един инцидент в Тексас, след като автомобил се вряза в неделя в автобусна спирка пред център за настаняване на мигранти и бездомници в град Браунсвил, до границата с Мексико. Шофьорът на колата е задържан и се намира в болница.

Всички  загинали са мигранти. Предположенията са, че  автомобилът умишлено е насочен към тях. От полицията  са установили, че шофьорът  е испаноговорящ, но за сега отказва да даде показания. За момента му е повдигнато обвинение само за безразсъдно шофиране, но разследването продължава. Има вероятност да му бъдат повдигнати още обвинения.

Все още не е ясно дали мястото  където са били прегазени хората е случайно или преднамерено избрано.

Изявление по случая направиха от Американския съюз за граждански свободи. В него се посочва ролята за подобни инциденти на ескалирането на антиимигрантската политика  в Тексас. Към това и администрацията на президента Джо Байдън обмисля налагането на нова забрана за предоставяне на убежище, целяща да възпира, вместо да приветства мигрантите, търсещи закрила.

Предполагаемият автомобил на нападателя/БТА


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!