Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският "Райнметал" образува съвместно предприятие с украинския "УкрОборонПром"

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският оръжеен концерн "Райнметал" (Rheinmetall) образува съвместно предприятие с украинския държавен конгломерат "УкрОборонПром" (Ukroboronprom) за поддръжка и ремонт на бронирана бойна техника, съобщават Франс прес и Ройтерс, цитирайки информация на "Ханделсблат".

Според вестник Handelsblatt двете страни планират и производство на нови танкове в Украйна.

"Договорите са подписани", каза главният изпълнителен директор Армин Папергер пред Handelsblatt, добавяйки, че сътрудничеството ще обхваща поддръжката и ремонта на бронирани превозни средства в Украйна, докато паралелно ще се подготвя изграждането на танкове.

Rheinmetall ще притежава мажоритарен дял от 51% в новата компания и ще осигури управлението, допълва немското издание.

Управляващият директор на "Райнметал" Армин Папергер разкри тези намерения още през март. Очаква се новото предприятие да заработи през юли, след формално одобрение от властите в Киев и Берлин.

Германската компания очаква да подпише договори за още две съвместни предприятия през следващите дни, за боеприпаси и противовъздушна отбрана, съобщва още Handelsblatt.

"Украйна ще се възползва от цялостен трансфер на технологии, както и от краткосрочна доставка на военно оборудване от Германия“, каза Папергер пред немския вестник.

Вестникът цитира ръководителя на "УкроборонПром" Юрий Хусиев, който приветства желанието на Rheinmetall да подкрепи Украйна в борбата й срещу Русия.

Rheinmetall увеличи разходите за отбрана след нахлуването на Русия в Украйна миналата година, като Германия също така предостави помощ и оръжия на Киев, за да помогне за отблъскването на руските сили.

Rheinmetall произвежда боеприпаси, друго военно оборудване, както и танковете Leopard, които Германия реши да изпрати в Украйна, които компанията произвежда съвместно с Krauss-Maffei Wegmann.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!