Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай оцени като "опасен политически номер" посещението на Лиз Тръс в Тайван

Лиз Тръс
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Днешното посещение на бившия британски премиер Лиз Тръс в Тайван бе окачествено като „опасен политически номер“ от китайското посолство в Лондон. 

Очаква се при посещението си в столицата на Тайван – Тайпе, Лиз Тръс да призове премиера Риши Сунак да обяви Пекин за „заплаха“ за сигурността на Обединеното кралство.

Тръс припомни, че по време на надпреварата за лидер на Консервативната партия миналото лято Сунак е обявил Китай за „най-голямата дългосрочна заплаха“ за Великобритания и е обещал да закрие всичките 30 британски института „Конфуций“, които популяризират китайската култура в британските университети и някои британски училища.

 Говорител на китайското посолство в Лондон обаче заяви, че посещението на Тръс в Тайван е „опасно политическо шоу, което няма да постигне нищо друго, освен да навреди на Обединеното кралство“. В изявление на уебсайта на посолството се казва:

„Призоваваме британския политик да поправи неправомерните си действия, да престане да се заиграва с тайванския въпрос и да спре да подкрепя сепаратистките сили за независимост на Тайван“.

Лиз Тръс е най-високопоставеният британски политик, посещаващ Тайван, след Маргарет Тачър през 90-те години на миналия век. Това става в момент на най-обтегнати отношения между Великобритания и Китай от десетилетия.

Очаква се още Лиз Тръс да призове Запада да не работи с Китай, предупреждавайки, че тоталитарните режими „не казват истината“.

Китай и Тайван се разделят през 1949 година след гражданска война, която завършва с установяване на контрол на Комунистическата партия над континенталната част. Остров Тайван никога не е бил част от Китайската народна република, но Пекин настоява, че трябва да се обедини с континента, ако е необходимо, със сила.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна