Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай обяви навлизането в "нова ера" на отношенията с Централна Азия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на търговията и постоянните търговски представители на Китай и САЩ ще се срещнат през следващата седмица в Съединените щати, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на онлайн брифинг за журналисти на говорителя на китайското посолство във Вашингтон. По думите му Пекин е отворен за комуникация с Вашингтон на всички нива, но само на основата на взаимно уважение.

По-рано в град Сиан беше открита среща на върха между Китай и пет от бившите съветски републики от региона - Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Китайският президент Си Цзинпин, цитиран от Франс прес, обяви навлизането в "нова ера" на отношенията между неговата страна и Централна Азия.

Агенцията коментира, че тези държави са традиционно по-близки до Москва, отколкото до Пекин, а този форум се организира в момент, когато американският президент Джо Байдън се среща с лидерите на Г-7 в Япония.

Това е първата подобна символична среща на върха между азиатския гигант и тези пет държави от установяването на дипломатически отношения през 1992 г. след разпадането на Съветския съюз. Франс прес поснява също, че тя се провежда в историческия град Сиан, който свързва Европа и Китай през Централна Азия. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна