Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На изборите в Гърция: Ексцентрични послания в социалните мрежи и арести за купуване на гласове

Гърците обсъждат не толкова кой ще спечели вота днес, а кога точно ще са следващите избори

Гръцката обществена телевизия ЕРТ се подготвя за коментарните студия за вота - 21 май 2023 г.
Снимка: ЕРТ, стоп кадър

Изборният ден в Гърция вече е към края си. Около 19:00 часа се очакват и данните от екзит пол. Борбата на политическия елит до последния момент е да активизират колкото се може повече хора да излязат да гласуват, а някои политици прибегнаха и до ексцентрични послания в социалните мрежи. За първи път се съобщава, че има и арестувани за купуването на гласове в Гърция. 

Това, което дискутират масово атиняните по кафетата и заведенията тук, е не кой ще спечели вота днес, а кога точно ще са следващите избори. Въпреки преднината, според социолозите, на управляващата дясна "Нова демокрация" пред основната опозиционна лява СИРИЗА гръцките анализаторите са категорични – почти невъзможно е сформирането на самостоятелно или коалиционно управление.

До 17:00 часа активността беше 48,76%, съгласно последните официални данни на гръцките власти.

По-рано, след като гласува, гръцкият президент Катерина Сакеларопулу призова сънародниците си за по-голяма активност: "На днешните избори си пожелавам и се надявам да има масово участие във вота. Това ще бъде най-доброто потвърждение на демокрацията", заяви тя.

Освен борбата до последните минути за вота на нерешилите и колебаещите се да гласуват, лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас отправи послание в социалната мрежа на младите ТикТок и се обърна към тях така:

"Как е, bro?

Ще отидем ли до урната днес?

Другите ще отидат. Другите винаги ходят.

Дойде часът да решаваме ние. За нас!"

Борбата е за привличането на гласа на над 400 хиляди младежи между 17 и 20 години, които на тези гръцки избори гласуват за първи път.

А гръцкото обществена телевизия ЕРТ съобщи, че в Кардица – град в Централна Гърция, има арестувани за купуването на гласове. Кореспондентът на телевизията на място каза, че това е нещо нечувано в страната и изрази недоумението си от този феномен. Снощи са били арестувани петима гърци, в които са открити лични документи на близо 200 души, бюлетини на конкретна партия, поставени в изборните пликове, бюлетини с отбелязани преференции и над 6 хиляди евро.



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени