Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция се запътва към нови избори

| обновено на 21.05.23 в 23:05
Действащият министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис гласува на парламентарните избори в Атина - 21 май 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Нова демокрация" е победител в гръцките парламентарни избори, приключили в 19 часа, съгласно данните от екзит пол. Досега управлявалата дясна партия обаче не се очаква да има мнозинство в 300-местния парламент и е малко вероятно да се бори за съставянето на правителство.

На този етап, съгласно данните от екзит пол, се оправдават предвижданията на анализаторите, че страната се отправя към предсрочни избори, по-всяка вероятност още на 25 юни.

"Нова демокрация" изпреварва основния си опонент - лявата СИРИЗА, и се очаква според окончателните данни на екзит пол да има до 41,5%, което обаче не ѝ дава желаното мнозинство от 151 места. СИРИЗА взима до 27,5%

Не се оправдаваха очакванията Гръцката комунистическа партия да е трета. Пред нея е социалдемократическата ПАСОК с до 12,5%, което и осигурява 35-36 места, според екзит пол. А комунистите взимат между 6,5 и 7,5 процента.

Интересно е, че според тези данни "Елиники лиси" – "Гръцко решение" – на пропутински настроения и почитател на теориите на конспирациите Кириакос Велопулос минава 3-процентната бариера и взима до 5,3 на сто.

Засега под чертата на трипроцентния изборен праг остават три малки партии.

С интерес се очаква и изявлението на лидера на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис, който обаче, ще го направи след първите официални резултати. Тук се очаква той да обяви и официално дали се върви към нови избори или все пак има шанс за някаква коалиция.

Към 23 часа бяха публикувани и данните от 100-процента преброяване от екзит пол тук.


"Нова демокрация" може да стигне до над 41 процента, а основният й  опонент СИРИЗА се очаква да има до над 27 процента. За еднопартийно правителство са нужни най-малко 44 процента.

Доста голям скок се отчита за ПАСОК на тези избори според екзит пол, лявоцентристите може да стигнат до над 12 процента.

Според екзит пол в парламента влизат още 2 партии, а три от малките формации са на ръба.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени