Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново въздушна тревога в почти цяла Украйна

Изглед към Бахмут, Донецка област, 26 април 2023 г.
Снимка: БТА

В Украйна тази нощ отново беше обявена мащабна въздушна тревога. По-рано Киев заяви, че неговите сили все още напредват около Бахмут, с цел да обкръжат разрушения източен град, след като Москва поздрави частната наемническа група "Вагнер" и руските войски за превземането му.

Въздушната тревога, която засегна почти цялата страна бе отменена сутринта в повечето области. По-рано беше съобщено за взривове в Днепър и Запорожие. Снощи изпратен от Русия дрон камикадзе е бил свален над морето от противовъздушната отбрана на Одеска област.

Руският президент Владимир Путин похвали вчера своите редовни войски и групата наемници "Вагнер" за превземането на източния украински град Бахмут, за който се води най-дългата и най-кръвопролитната битка в 15-месечната война.

По-късно обаче високопоставен украински генерал каза, че силите на Киев все още контролират част от Бахмут, което ще им позволи да влязат в града, когато ситуацията се промени. Генерал Олександър Сирски заяви в Телеграм, че украинските войски напредват към руските сили в предградията и се доближават до „тактическо обкръжение“ на града.

Украинският лидер Володимир Зеленски също отхвърли твърденията на Москва, че контролира Бахмут и сравни руините на източния град с разрушаването на Хирошима през Втората световна война.

На срещата на върха на Г-7 в Хирошима Зеленски получи уверения за трайна подкрепа от групата на 7-те най-богати демокрации в света. В най-новия пакет от военна помощ, обявен от американския президент Джо Байдън, в размер на около 375 милиона долара, Киев ще получи още боеприпаси за тежката артилерия и реактивните системи за залпов огън, както и бронирана техника.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени