Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Престрелки в Хартум въпреки сключеното примирие

Снимка: БТА

Спорадични престрелки и въздушни удари продължиха в Хартум и вчера, след като в събота враждуващите фракции в Судан се разбраха за едноседмично примирие, предаде Ройтерс.

Би Би Си цитира жители на суданската столица, според които паравоенните Сили за бърза подкрепа се опитват да овладеят военновъздушна база недалеч от Хартум. Боеве се водят и в Омдурман, въпреки че и двете страни потвърдиха днес желанието си да спазят примирието.

Според договореностите, постигнати в саудитския град Джеда с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати, огънят трябва да бъде прекратен в понеделник вечерта. Под наблюдението на двете посредничещи сили армията и силите на генерал Дагало трябва да осигурят безпрепятствен достъп на населението до хуманитарна помощ.

Войната, която избухна на 15 април, прокуди от домовете им повече от 1 милион суданци, от тях четвърт милион в съседни държави. Световната здравна организация потвърждава гибелта на 700 души, но се предполага, че истинският брой на жертвите е много по-висок. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени