Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Български ден" в предградие на Чикаго

Снимка: Елена Цанева

В аванс българите в Чикаго отбелязват 24 май, а в предградието Елк Гроув го обявиха за български ден.

"Чест и привилегия е, че вие сте избрали да празнувате такъв важен ден за вашата култура в Елк Гроув. Горд съм да обявя днешния ден за ден на българите в Елк Гроув". С тези думи Крейг Джонсън, кметът на едно от "най-българските"  предградия на Чикаго, се обърна към сънародниците ни  събрали се да отбележат на територията на градчето  24 май. 12 неделни училища, и още около 20 детски градини, Български културни центрове, танцови и музикални състави дефилираха в Парада посветен на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, който преля в празничен концерт и пикник продължил през целия ден. Така една манифестация започната от "Малко българско училище" преди 11 години вече се превръща в традиция и най-значимото българско събитие за емигрантската ни общност. Стотици, може би хиляди, бяха участниците и гостите.

"Много благодаря на организаторите, на участниците, на всички, които са се постарали за да могат всички българи да си припомнят и да разберат какво означава 24 май със знамена, с цветя, с българските песни и хора", каза Албена Даскалова.

Паркът в Елк Гроув се беше превърнал в България. Звучаха гайди и  българска реч, музика и български песни, играеха се нашенски танци, за децата имаше надувни замъци и спортни игри, а топлият слънчев ден беше само още едно допълнение към празника.

Снимка: Елена Цанева
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна