Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никозия е в нов кръг на дипломатически усилия за решаването на Кипърския въпрос

Никос Христодулидис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Никозия е в нов кръг на дипломатически усилия за европейска подкрепа за решаването на Кипърския въпрос. По-активната роля на ЕС в този процес е в центъра на срещата днес на президента на Кипър Никос Христодулидис с канцлера на Германия Олаф Шолц в Берлин.

Двамата лидери ще обсъдят координацията на действията, които могат да бъдат предприети в близко бъдеще за излизане от задънената улица по Кипърския въпрос.

Срещата днес е важна възможност за обмен на мнения по предложението на Никос Христодулидис за по-активното включване на ЕС в усилията да се подновят преговорите за постигане на федерално обединение въз основа на резолюциите на ООН, каза правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

Той отбеляза, че Германия, като една от страните, които имат водеща роля в европейското семейство, е важен партньор на Кипър в тази политика.

Берлин отдавна работи за намиране на решение на конфликта, подкрепя ООН в тази мисия и отхвърля искането за създаване на две държави на острова, заяви германското външно министерство преди визитата на Христодулидис.

Кипърският президент получи подкрепа за своето предложение от президента на Франция Еманюел Макрон при посещението си в Париж в началото на май.

Христодулидис и Шолц ще разговарят и по въпроси, свързани с европейския дневен ред, регионални проблеми, икономика и миграция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна