Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният гръцки премиер полага днес клетва

Йоанис Сармас, гръцки служебен премиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служебният гръцки премиер полага днес клетва. Новото правителство ще управлява в Атина до новите извънредни парламентарни избори, след като партиите отказаха да преговарят за коалиция.

Председателят на сметната палата Йоанис Сармас е новият служебен гръцки премиер. Към него президентът Катерина Сакералопулу отправи искане за съставяне на служебен кабинет до следващият парламентарен вот, който ще се състои вероятно на 25-юни.

Кандидатурата на Сармас получи подкрепа от лидерите на петте парламентарнопредставени партии. Те настояха да се поставят експерти с опит на ключовите министерства.

Новият служебен премиер на Гърция ще обяви късно днес състава на правителството, но от партийните централи съобщават, че министър на външните работи ще е дипломатът от кариерата Василис Каскалерис. Мястото на министър на отбраната заема почетният председател на Генералния щаб на армията Алкивиадис Стефанис. Министреството по защита на гражданите, което трябва да се справи и с рисковете от пожари поема генералът от запаса Хараламбос Лалусис.

Министрите ще положат клетва утре.

До втори тур на парламентарните избори се достигна след отказа на трите основни партии да съставят коалиция. Спечелилата вота Нова Демокрация очаква през юни да увеличи подкрепата от избирателите и да състави еднопартиен кабинет.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени