Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посредник в здравни конфликти. Епизод от живота на здравния медиатор

| обновено на 25.05.23 в 11:38
Снимка: https://www.facebook.com/zdravenmediato

Катя Кирилова е здравен медиатор, който вече 10 години изпълнява своето призвание в Благоевград и областта. Тя се заема с разрешаването на конфликти, които се възникват между здравните власти, институциите и пациентите, като се стреми да създаде хармонични отношения и да намали напрежението.

Тази професия изисква здрави нерви, а също и постоянни усилия и преодоляване на трудности. Въпреки това Катя Кирилова се чувства изключително удовлетворена от своята работа. Тя разказва една история от своя живот в интервюто за предаването "Нашият ден".

В ефира тя споделя историята на един тежък случай, в който се ангажира да помогне на човек, преживял сериозно нараняване след падане от височина. Тя и нейният екип се включват активно в търсенето на начини за събиране на необходимите осигуровки, които да покрият не само оперативната намеса, но и последващите лечения и болнични престои.

Въпреки че по време на възстановяването клиентът е безработен и със сериозно увреждане, Катя Кирилова не се предава и се бори за неговите права. Успява да осигури инвалидна пенсия и подкрепа от социалната служба. Откривайки, че клиентът не може да се справи сам в студените зимни условия, те събират средства и го преместват в специализиран дом за хора с увреждания.

През целия процес се изправят пред предизвикателства, като се налага да спорят с лекари, които не искат да провеждат прегледи в домашни условия. Те трябва да търсят финансови ресурси и да наемат транспорт, за да осигурят нужната медицинска грижа за клиента.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна