Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михайло Подоляк: Украинската контраофанзива започна

Михайло Подоляк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви днес, че украинската контраофанзива е започнала и че настъпателните действия продължават вече няколко дни, предаде УНИАН, цитирана от БТА.

"Вече няколко дни продължава контранастъплението, вървят интензивни бойни действия по 1500-километровия фронт, но действията вече започнаха", каза Подоляк пред италианската телевизия РАИ.

Малко по-късно обаче той уточни в акаунта си в Туитър, че е имал предвид унищожаването на логистичното осигуряване на руските сили като съставна част от контранастъплението.

Подоляк отбеляза, че контранастъплението не е някакъв отделен акт, който да "започне в конкретен час с прерязване на червена лента". В частност, по думите му, "това са десетки различни действия за унищожаване на окупационните войски на различни направления, каквито вече са се водили вчера, водят се сега и ще се водят и в бъдеще".

"Интензивното унищожаване на логистичното осигуряване на противника - това също е контранастъпление", отбеляза Подоляк.



Той също така подчерта, че украинската армия няма да нанася удари със западно оръжие по територията на Русия, а то ще бъде използвано само за отвоюване на окупираните украински територии:

"Не искаме да нанасяме удари по територията на Русия, ще използваме онова оръжие, което получихме, за да унищожим позициите на Русия на териториите, които Москва окупира, включително Донбас и Крим".

Подоляк отбеляза, че сега Украйна разполага с ракети с голям обсег "Сторм Шадоу", танкове "Леопард" и противоракетни системи, "предоставени от Франция и Италия", като същевременно добави:

"Изтребителите Ф-16 най-накрая ще ни позволят да затворим въздушното си пространство. Парадоксът е, че ако ги имахме преди една година, войната отдавна щеше да е завършила".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна