Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорител на ЕК: ЕС вече не е зависим от руските изкопаеми горива

Снимка: Reuters

ЕС вече не е зависим от руските изкопаеми горива, обяви говорителят на Европейската комисия Тим Макфий. Той съобщи данни по повод една година от приемането на плана REPowerEU за зеления преход, които са били представени вчера от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон. 

За една година Европа преизпълни целите на плана, вносът на руски въглища в ЕС спря. Руското синьо гориво бързо изчезва от европейския пазар, каза Макфий и още:

"Доставките на руски газ по тръбите, които исторически съставляваха около 45-50 на сто от вноса на ЕС преди войната в Украйна, са спаднали на близо 8 на сто през март т.г.

Това се дължи в голяма степен на работата ни с надеждни доставчици, които през миналата година увеличиха доставките със 70 милиарда кубика. Става дума най-вече за САЩ и Норвегия".

През зимата Еврокомисията предложи на страните-членки търсенето на газ да намалее с 15 на сто, а гражданите  достигнаха до намаляване с 18 на сто, подчерта Макфий.

Половината количество е спестено от домакинствата, които са икономисали общо около 50 милиарда кубика – една трета от годишния внос от Русия.
През 2022 г. са инсталирани с 60 на сто повече източници на вятърна и слънчева енергия в сравнение с 2021 г., което е равносилно на замяна на 11 милиарда кубика руски газ.

Всичко това е направено с пари от "Следващо поколение ЕС" – временния инструмент за възстановяване от Covid пандемията. Европейските газови хранилища сега са запълнени над 66 на сто от обема, което е рекорд за тази част от годината. Целта е до 1 ноември те да бъдат пълни на 90 на сто.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!