Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Хърватия отбеляза, че РСМ и Албания може да бъдат разделени в преговорния процес с ЕС

Президентът на Хърватия Зоран Миланович (вляво) е на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев (вдясно) - 25 май 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Президентът на Хърватия Зоран Миланович, който е на посещение у нас, отбеляза, че има опасност Република Северна Македония и Албания да бъдат разделени в преговорния процес с Европейския съюз: 

"Ако Република Северна Македония не направи конституционните промени, за които се е ангажирала, ще трябва да изчака известно време, докато изпълни това условие", каза хърватският президент. 

По темата за еврочленството на РСМ президентът Румен Радев напомни, че не става въпрос за двустранен проблем между България и Република Северна Македония, а за отношенията на Скопие към европейските ценности:  

"Защото в сърцевината на Копенхагенските критерии за членство стоят човешките права. И неотменимо условие на България, на Европейския съюз за начало на преговорите с Република Северна Македония е постигане на равноправие на българите в тази страна чрез тяхното вписване в конституцията и осигуряване на правни гаранции за тяхното равноправие заедно с всички останали, изброени в конституцията като държавнотворни народи. Това е неотменимо  изискване.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени