Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лойд Остин: Над 60 млрд. евро военна помощ на Киев от Контактната група за Украйна

Лойд Остин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

54-те страни от Контактната група за Украйна са предоставили общо над 60 милиарда евро военна помощ на Киев. Това съобщи в началото на онлайн среща на формата "Рамщайн" американският министър на отбраната Лойд Остин. По-рано Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, обяви в интервю за италианската телевизия RAI, че "контраофанзивата е в ход". А след това поясни в Twitter, че тя е процес и не започва "с прерязване на червена лента".

Уточнение направи и Игор Жовква, дипломатически съветник на украинския президент Володимир Зеленски: очакваното контранастъпление срещу руските сили ще започне веднага щом страната получи необходимото оръжие от съюзниците. Той увери, че украинската армия няма да нанася удари със западно оръжие по територията на Русия, а то ще бъде използвано само за отвоюване на окупираните украински територии.

В момента се провежда онлайн среща на Контактната група за Украйна и по-късно се очаква брифинг на американския министър на отбраната Лойд Остин и председателя на Обединения комитет на началниците генерал Марк Мили.

Украинската информационна агенция УНИАН цитира Лойд Остин преди началото на срещата, че обучението на украински пилоти на изтребители западно производство ще започне през следващите седмици.

"Няма да се откажем от подкрепата за сигурността и отбранителните способности на Украйна", е казал още Остин.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е провел среща на началник-щабовете след серията посещения в Европа, Япония и Саудитска Арабия във връзка с коалицията за осигуряване на изтребители.

"Още първият украински Ф-16 ще бъде един от най-силните сигнали от света, че руският терор е загубил и нашият свят, който се основава на уважението към независимите нации и правото на народите да избират своя собствен път, е издържал", каза Зеленски.

Неговият съветник Михайло Подоляк заяви, че Украйна няма нищо общо със "странната и безсмислена" атака с дрон срещу Кремъл и така омаловажи твърдение на New York Times, че според оценките на американските служби атаката вероятно е била организирана от някоя от специалните военни или разузнавателни части на Украйна. Москва обвинява Украйна за атаката.



По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!