Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще запази контрола си над тактическия ядрен арсенал, който планира да разположи в Беларус

Министрите Сергей Шойгу (вляво) и Виктор Хренин обменят подписаните документи по процедурата за съхраняване на руски нестратегически ядрени оръжия в специално хранилище, Минск, Беларус, 25 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще запази контрола си над тактическия ядрен арсенал, който планира да разположи на територията на Беларус. Това стана ясно на среща в Минск между министрите на отбраната на двете страни Сергей Шойгу и Виктор Хренин. На тоз фон основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че започва да изтегля подразделенията си от Бахмут. 

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу увери, че разполагането на тактическите ядрени оръжия в Беларус не противоречи на международното право и уточни:

"Русия не предава на Република Беларус ядрено оръжие. Руската страна си запазва правото да го контролира и да взема решения за прилагането му". 

Шойгу допълни, че Москва и Минск заедно се противопоставят на колективния Запад, който, по думите му, води срещу тях необявена война.

Междувременно основателят на руската частна военна компания "Вагнер” Евгений Пригожин разпространи поредното си видеообръщение. На фона на разрушени сгради, във военна униформа и пълно бойно снаряжение Пригожин обяви, че започва да изтегля подразделенията си от Бахмут в Донецка област. 

"Изтегляме подразделенията от Бахмут. В момента е 5:00 сутринта, 25-ти май. До 1 юни основната част ще бъде базирана в тиловите лагери. Предаваме позициите на военните". 

Евгений Пригожин са пореден път се подигра с редовната армия. В края на видеото в кадър се появиха двама души, за които каза, че имат най-голяма заслуга за превземането на Бахмут и които нарече Бибер и Долик. Пригожин каза, че ги оставя на разположение на военните, за да преградят пътя на украинската армия при евентуално контранастъпление. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна