Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът на бул. "Сливница" с ИК и конкретни искания към депутатите, Столичната община и МВР

Протестиращите граждани срещу агресията на пътя, които излизат за трета поредна седмица всяка вечер на кръстовището на столичния бул. "Сливница" и ул. "Русе", вече са сформирали Инициативен комитет с конкретни искания към Народното събрание, Столичната община и МВР. Това съобщи Георги Тодоров, инициатор на протестите, участник в Инициативния комитет, сформиран от протестиращите след катастрофата преди три седмици, когато кола помете и уби двама младежи -  Ани Явор. 

Гражданите настояват за промяна Наказателния кодекс, така че да бъдат криминализирани редица деяния като шофиране без книжка, отказ от тестване за наркотици и алкохол, криминализиране на шофирането с над 50 км/час над разрешеното. Въвеждане на пътното убийство като институт в наказателното право, така че при нарушаването на правилата на движение на пътя с причинени телесни повреди или смърт това да бъде тежко квалифициращо обстоятелство, а наказанието да бъде като за тежко умишлено престъпление. Протестиращите настояват за вдигане на долната граница за наказанията и отмяна на условните наказания. 

На протеста тази вечер имаше предимно млади хора, родители с колички и деца, граждани отново запалиха свещи и поставиха цветя. 

"Имаме искания към Столичната община, които частично започват да се изпълняват, макар и постфактум с цената на тези 2 жертви, които имахме тук, имаме към МВР огромни изисквания към тяхната работа оперативно на терен, призоваваме за пълна мобилизация на техния личен състав и техниката, с която разполагат, защото вярваме, че те имат огромен ресурс, за да се справят с проблема и съответно огромна е тяхната вина за наличието на този проблем", коментира Тодоров.

Тази неделя отново ще има общонационален протест срещу агресията на пътя от. На повечето места в страната демонстрациите ще започнат в 10:00 часа, а в София протестът ще бъде от 11:00 часа отново на бул. "Сливница" и ул. "Русе".

Снимки - Виктория Петрова.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени