Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алиев и Пашинян потвърдиха: Армения и Азербайджан нямат взаимни териториални претенции

Лидерите на страните пристигат за среща в разширен формат на Висшия евразийски икономически съвет в Кремъл, Москва, Русия, 25 май 2023 г. В центъра е руският президент Путин, а вляво - азербайджанският Алиев.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Армения и Азербайджан нямат взаимни териториални претенции. Това потвърдиха на среща в Москва лидерите на двете страни Никол Пашинян и Илхам Алиев. 

На среща на Висшия евразийски икономически съвет под председателството на руския президент Владимир Путин азербайджанският му колега Илхам Алиев заяви:

"Както отбеляза Владимир Владимирович, смятам, че има възможности за постигането на мирно споразумение. Още повече, имайки предвид това, че Армения официално призна Карабах за част от Азербайджан". 

Премиерът на Армения Никол Пашинян напомни, че Лачинският коридор, който трябваше да се контролира от руския миротворчески контингент, е незаконно блокиран от Азербайджан. В същото време Пашинян потвърди, че Армения и Азербайджан са с договорили да признаят териториалната цялост един на друг и на тази основа се движат към регулиране на двустранните си отношения

 По-късно тази вечер в Москва е насрочена тристранна среща с участието на Владимир Путин, Илхам Алиев и Никол Пашинян. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна