Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е започнала прехвърлянето на тактически ядрени оръжия към Беларус, заяви президентът Лукашенко

САЩ осъдиха трансфера на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, но няма да актуализират ядрената си доктрина

Карин Жан-Пиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ осъдиха трансфера на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, но няма да актуализират ядрената си доктрина, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на американския Държавен департамент Матю Милър.

"Това е последният пример на безотговорно поведение, което ние виждаме от Русия от началото на пълномащабната ѝ инвазия в Украйна преди повече от година", заяви Милър. Той повтори предупрежденията на Вашингтон, че използването на химическо, биологично или ядрено оръжие в конфликта би довело до сериозни последици, без да уточнява какво се има предвид под това. 

"Само ще добавя, че ние не виждаме основание да актуализираме нашата ядрена доктрина или никакви индикации, че Русия се подготвя да използва ядрено оръжия", каза той.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер също каза, че няма основание за актуализиране на ядрената стратегия и определи действието на Русия като пример за безотговорни и провокативни решения.

Същевременно беше съобщено, че Русия е започнала да прехвърля тактически ядрени оръжия към Беларус. Новината съобщи беларуският президент Александър Лукашенко.

"Трансферът на тактически ядрени оръжия започна", каза кратко Лукашенко в отговор на журналистически въпрос, цитиран от АФП. Думите му бяха излъчени по канала на медията "Пул Первого" в Телеграм.  

Лукашенко, който беше днес в Москва за регионална среща на върха, поясни, че руският президент Владимир Путин му е казал, че вчера е подписал постановление, позволяващо трансфера на тактически ядрени оръжия.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна