Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва половината германци смятат, че коалицията на Шолц ще оцелее до края на мандата си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само половината от германците смятат, че управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц ще оцелее до края на мандата си през 2025 г. Това сочат резултатите на публикувано вчера социологическо проучване на агенция "Форза", цитирано от "Ройтерс" и БТА.

В коалицията участват социалдемократите, "Зелените" и ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия. Тази седмица се стигна до ескалация на спора между тях за бъдещето на отоплителната система на Германия. Свободната демократическа партия във вторник блокира внасянето в парламента на законопроект, изготвен от контролираното от "Зелените" министерство на икономиката. В законодателното предложение се предвижда забрана за повечето нови петролни и газови отоплителни системи от следващата година.

Свободната демократическа партия обаче призова за сериозни изменения на законопроекта. "Зелените" обвиниха Свободната демократическа партия в "блокаж на политики" и предупредиха, че може да се стигне до правителствена криза.

От проучването на "Форза" става ясно, че 54 процента от германците подкрепят провеждането на нови избори в случай на разпадане на коалицията.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!