Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Йордан Стоев би могъл да каже кой го е пратил при Гешев"

Адела Качаунова: Възможно е 14 гласа да стигнат за отстраняването на Гешев, би било горчива победа

"Няма как ГЕРБ да убедят сериозно хората, че работят за съдебна реформа"

Иван Гешев
Снимка: БТА

Механизмът за разследване на главния прокурор бе одобрен и на второ четене в правната комисия на парламента. За "тримата големи" в съдебната система обаче се предвижда обща процедура за избор и отстраняване.

"Прилича на едно изтъргуване – ще приемем механизма за контрол и отчетност на главния прокурор, но ще подчиним съда. Няма "трима големи". Трябва да е ясно – съдът стои по-високо от прокурора", коментира пред БНР адвокат Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет.

Тя призова "да не се обличат във всяка процедура процедура председателите на върховните съдилища с главния прокурор, защото не са едно и също нещо".

Има зависимости и те няма да се изкоренят, дори в първоначалния вид да беше приет този механизъм, смята Качаунова. По думите ѝ това е предмет на по-сериозна и задълбочена работа, която ще отнеме години.

Може да имаме механизъм за разследване, отчетност и контрол, но дали би бил ефективен, е силно под въпрос, заяви Адела Качаунова в предаването "Преди всички". По думите ѝ, избирайки председател на ВКС и ВАС преобладаващо от прокурори, няма защо да се заблуждаваме – ще бъде удобен избор.

Няма как ГЕРБ да убедят сериозно хората, че работят за съдебна реформа, изтъкна още тя.

"И конституционни промени да се започнат, няма защо да бъдем оптимисти какво ще произлезе от тях."

Най-вероятно Конституционният съд няма да види неконституционосъобразност в промените, касаещи статута на главния прокурор, изрази предположение юристът.

Възможно е 14 гласа да стигнат за отстраняването на главния прокурор, но това би било една горчива победа, подчерта Адела Качаунова.

"Но кой ще бъде следващият? Не съм оптимист, че ще бъде истински професионалист, който иска да работи независимо и безпристрастно, за да се разкриват престъпления."

ВСС затъва в процедури, вместо действително нещо да направи, смята адвокат Качаунова. Тя добави, че ВСС трябва да действа по по-оперативен начин. 

Относно оповестените от Иван Гешев данни Качаунова посочи:

"Не е ясно кой държи по-силните карти в момента все пак. Този запис, който изслушахме, загатва за много сериозни зависимости – нещо, което наблюдателите на системата знаем отдавна, но вече това се признава от самия главен прокурор и то видимо без съзнание за нередност."

Тя изрази мнение, че Йордан Стоев в ролята му на "пратеник, вестоносец" би могъл да каже кой го е пратил при Гешев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.