Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов за записите на Василев: На мястото на Петков нямаше да коментирам

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви пред журналисти в Народното събрание, че каквито и записи да се оповестят днес по негов адрес и по адрес на ГЕРБ, това няма да му повлияят за съставяне на оповестеното ротационно правителство. Според Борисов съпредседателят на ПП Кирил Петков не е трябвало да коментира незаконно направените записи: 

"На негово място аз нямаше да коментирам, защото това е нечистоплътие. Това е нерегламентирано, незаконно. Службите са много общо понятие и господин Петков би трябвало да знае това. Не може под 1 знаменател да се слагат. На мен специално няма да ми повлияе (за състава на правителство). Подобни думи - някой щял да ме изпере... Мен ме изпира само народът.

Според Борисов целта на поредния скандал е да се осуети съставянето на правителство:

"Всичко е много близко да се състави правителство и целта е тази - да не се направи правителство. Аз само знам, че това обслужва много, много различни интереси, които не искат България да се стабилизира. Мария Габриел води преговорите. Аз не участвам!".

Гласуваните промени късно снощи в правната комисия, с които по предложение на ГЕРБ улесняват отстраняването и на председателите на двете върховни съдилища - административния и касационния, по същата процедура, каквато може да се окаже препятствие пред създаването на правителство, коментира пред журналисти в Народното събрание номинираният за премиер с втория мандат Николай Денков:

"Освен имената е много важно да видим дали този кабинет би могъл да работи нормално. Нека да припомня, че първото ни усилие беше да направим законодателна програма. Тогава ГЕРБ-СДС и лично Борисов казаха, че ще приемат на 100% "Крумовите закони", както бяха казани. Вчера в Правна комисия стана нещо доста различно - бяха осакатени, буквално част от текстовете. Много важно е да видим как ще се развие тази част. Ако отново започнем да подменяме текстовете, започнем да гласуваме закони, които няма да постигнат истинска правосъдна реформа, аз не знам дали бих искал да продължа в тази посока. Това е много по-важно, отколкото 1 или 2 конкретни имена".


Денков изрази очаквания когато стигнат в пленарната зала, текстовете да бъдат подкрепени, както са предложени от служебния министър Крум Зарков. 

Според Денков оповестените от съпредседателя на ПП Кирил Петков нерегламентирани записи от съпартиеца им Радостин Василев имат основна  цел за блокиране на съставяне на редовен кабинет. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна