Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Иванов: Режимът на Путин ще се сблъска с трудности и поражение на фронта

Снимка: AP/BTA

В предаването "Нашият ден" гост беше журналистът Иво Иванов, който коментира последните новини, свързани с войната в Украйна. Той сподели своята перспектива относно развитието на конфликта и изрази важни наблюдения за обстоятелствата на терена.

Иванов направи коментар за времето, което, по негово мнение, не играе в полза на Русия. Той посочи, че на последната среща на военно ниво е било взето официално решение за подготовка на украински летци за F-16. Това, според журналиста, ще доведе до създаването на модерна украинска авиация и ще бъде "окончателният пирон в ковчега на руската (авиация – бел. ред.)".

В предаването Иванов коментира и възможността за използване на ядрени тактически оръжия от страна на Русия. “Ако Русия смяташе да използва ядрени тактически оръжия, досега да го е направила“, казва той.

Бахмут

Според него лидерът на Беларус, Лукашенко, е наясно, че “съдбата му е свързана със съдбата на президента на Русия, Путин, но има възможност да избегне по-тежката присъда, като  явяването си в Хага“.

Иванов спомена и изявленията на Пригожин, който смята, че Русия се провалила във военната операция и не е успяла да покаже нацистки присъствия в Киев.

“Украйна спечели тази война. Тя се роди за света и светът я призна. След поражението на фронта нас ни заплашва нова 1917 г.“, цитира изявлението Иванов.

Журналистът изрази мнението си, че режимът на Путин ще се сблъска с трудности и поражение на фронта, което е неизбежно.

Също така той се спря на ситуацията в град Бахмут, която се е превърнала в едно продължително сражение, траещо вече девет месеца. Той отбеляза, че Бахмут, който по размери е областен град, се е превърнал в централно поле на битката. И двете страни наричат града "месомелачка".  В предаването Иванов акцентира още върху думите на  Пригожин – “загубите за Русия са значителни“.

Според него в момента украинските сили запазват контрола върху квартал "Самолет" – последният, който остава под контрола на руската страна в Бахмут.

“За да избегне поражение, Пригожин обяви, че започва изтеглянето на част от своите войски за ротация. Той сподели, че в рамките на шест месеца трябва да бъдат изтеглени части от руската армия, които вече от месеци са там, но няма кой да ги замени“, разказва той.

Според журналиста е ясно, че руските войски в Бахмут са в “капан, който може да щракне по всяко време“. Той посочи, че “това е част от голямата игра, в която Украйна играе по нервите на руската отбрана“.

В заключение Иванов изрази надежда, че конфликтът ще приключи до края на годината.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени