Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският канцлер Олаф Шолц ще посети естонската столица Талин

Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц ще посети за един ден естонската столица Талин. Там той ще вземе участие в срещата на балтийските държави, за която в Естония ще пристигнат и президентът на Литва Гитанас Науседа и министър-председателят на Латвия Крисянис Каринс.

Балтийските държави са сред най-ангажираните в ЕС с подкрепата на Украйна за отблъскване на инвазията на Русия.  Говорителят на германския канцлер Шолц - Щефен Хебестрит, заяви:

"Разговорите ще се съсредоточат върху външната политика и политиката на сигурност, предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс през юли, както и върху въпроси на ЕС и енергийната политика".

Германия и други държави от НАТО участват във военната защита на балтийските държави, които също се смятат за застрашени от Русия. За тази цел германски войници са разположени в Литва.

Преди да тръгне за срещата, Шолц посети седалището на ЕЦБ във Франкфурт. Там се стигна до скандален инцидент с охраната му, след като непознат мъж успя да се включи в конвоя на канцлера и да стигне в непосредствена близост до него. Когато Шолц слязъл от колата си на летището, мъжът се ръкувал с него и го прегърнал. Той е задържан.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна