Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Русия е готова на дипломатическо решение за Украйна

Автор:
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е готова на дипломатическо решение за Украйна, съобщава агенция ТАСС като цитира думи на руския президент Владимир Путин към бразилския му колега Луис Инасио Лула да Силва.

В телефонния разговор между двамата Путин е заявил, че дипломатическият път е блокиран от Киев и неговите "западни спонсори".

В Туитър Лула да Силва потвърди готовността си да говори с двете страни за решаване на конфликта. Той е казал на руския си колега Владимир Путин, че Бразилия, Индия, Индонезия и Китай са готови да говорят както с Москва, така и с Киев, за да помогнат за намиране на решение на конфликта в Източна Европа, предаде Ройтерс.

Бразилският президент също така е благодарил на Путин за поканата да присъства на предстоящия Международен икономически форум в Санкт Петербург, но е информирал руския лидер, че в момента не може да посети Русия.

А в Москва руският външен министър Сергей Лавров е обсъдил изгледите за мирно уреждане в Украйна със специалния пратеник на Китай Ли Хуей, който през последната седмица посети Киев, Варшава, Берлин и Брюксел. Пред китайския дипломат Лавров е заявил, че пред мирните преговори има "сериозни препятствия" и, също както Путин, отдаде отговорността за това на украинското правителство и Запада.

Лавров е благодарил на Китай за неговата "балансирана позиция" по отношение на конфликта и е казал, че високо цени "готовността на Пекин да играе положителна роля в неговото уреждане", според информация на руското външно министерство.

Двете страни са отбелязали, че са готови да разширят двустранното външнополитическо сътрудничество, което има за цел поддържането на "мира и стабилността в региона и на планетата като цяло".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!