Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косовските власти обвиниха сръбската държава за днешните сблъсъци в Северно Косово

Съединените щати обаче заклеймиха действията на Прищина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Косовските власти обвиниха сръбската държава, че стои зад днешните сблъсъци в Северно Косово, но Съединените щати заклеймиха действията на Прищина.

Десетки хора са пострадали при днешните сблъсъци в Северно Косово, твърди сръбската държавна телевизия РТС. Агенция Ройтерс съобщава за поне 15 пострадали демонстранти и полицаи.

По-рано днес косовски полицаи се опитаха да наложат албански кметове в четири сръбски общини, чието население бойкотира местните избори на 23 април. В град Звечан те успяха да влязат в административната сграда след сблъсъци с местни демонстранти. Десетина местни жители потърсиха медицинска помощ след като пострадаха от сълзотворен газ. От полицията заявиха, че четирима нейни служители са били ранени от хвърляните камъни, а една полицейска кола е била запалена.

В отговор на сблъсъците в Звечан сръбският президент Александър Вучич нареди на армейски части да се придвижат към косовските граници.

На свой ред, мироопазващата мисия на НАТО засили патрулите си в засегнатия от размириците район.

Блерим Вела, който е началник на кабинета на косовския президент Вьоса Османи, заяви, че днешното насилие е дело на, цитирам, "сръбски криминални структури".

Съединените щати обаче, в лицето на посланика си в Прищина Джефри Ховъниър, заклеймиха действията на косовските власти за овладяване на административните сгради в Северно Косово и призоваха за незабавното им прекратяване.

Влиятелният американски сенатор Крис Мърфи определи действията на косовския премиер Албин Курти като провокация, която трябва да бъде прекратена незабавно.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна