Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многохиляден проправителствен митинг в Белград

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди поддръжници на правителството излязоха в петък вечерта по улиците на сръбската столица Белград, за да подкрепят президента Александър Вучич след поредица от големи шествия на опозицията срещу неговата администрация заради масовите убийства в белградско училище и край Младеновац по-рано този месец.

Митингът под наслов "Сърбия на надеждата" се възприема като отговор на правителството на водените от опозицията протести, при които десетки хиляди демонстрираха в едни от най-големите от десетилетия насам масови шествия, разтърсили балканската страна, съобщава Франс пред.

Поддръжниците на Вучич пристигнаха с автобуси и влакове от цяла Сърбия, провокирайки обвинения от правозащитни групи, че хората са били притискани да присъстват на демонстрацията.

Президентът приветства събитието като "събиране, на което ще се опитаме да обединим Сърбия и да покажем, че тя има бъдеще".

Белград е подготвен за напрегнат уикенд, тъй като опозицията планира да излезе отново на улицата в събота.

По-рано тази седмица групи от гражданското общество призоваха Вучич да отмени митинга си, заявявайки, че това само ще задълбочи разделенията във вече поляризираната страна.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна