Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия прехвърля в Литва свои системи "Пейтриът", разположени сега в Словакия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Замразяването" на войната в Украйна е неприемливо, тъй като тя ще се превърне в благодатна почва за бъдещи конфликти. Това заявиха на съвместна пресконференция в Талин лидерите на Германия и балтийските страни.

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди ангажимента на страната си да защитава Балтийските съюзници от НАТО - Естония, Латвия и Литва, в случай на нападение. На фона на войната в Украйна, на 11 и 12 юли в литовската столица Вилнюс ще се проведе форумът на НАТО, 

Германия ще прехвърли в Литва своите системи за противоракетна отбрана "Пейтриът", които в момента са разположени в Словакия. Те ще послужат за защита на предстоящата среща на върха на НАТО след месец и половина. Съобщението дойде от германското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Ще бъдат прехвърлени също поддържащи елементи от тези системи, които се намират в Полша. От министерството не съобщават допълнителни подробности, но агенция Ройтерс отбелязва, че в момента Германия е разположила две батареи "Пейтриът" в Словакия и три в Полша.

Форумът на НАТО във литовската столица Вилнюс ще се състои на 11 и 12 юли. Очаква се на нея да бъдат взети важни решения за бъдещето на алианса на фона на войната на Русия срещу Украйна.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна