Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До въздушния транспорт се отнасят над 90% от жалбите в Европейския потребителски център, свързани с пътувания

Снимка: БНР

Над 90% от жалбите в Европейския потребителски център свързани с пътувания се отнасят до въздушния транспорт, като основно потребителите се оплакват от закъснения, съобщи за Хоризонт Соня Спасова.

Броят на жалбите остава висок и през тази година, каза Соня Спасова. През миналата година броят на жалбите, свързани с пътувания нарасна двойно спрямо 2021 година. През първите 5 месеца на тази година честотата на оплакванията на хората, които пътуват са колкото за цялата 2021-ва година. Жалбите са свързани със закъснели, отменени полети, както и с проблеми, свързани със загубен, забавен или счупен багаж. Причината е, че в момента много повече хора пътуват, коментира Соня Спасова. Увеличава се и времето, в което Авиокомпаниите отговарят на оплакванията:

„Преди 2 или 3 години срокът за отговор към пътниците беше седмица или две. В последно време отчитаме, че става въпрос за около месец, дори малко повече. В регламент 261 няма изричен срок. Практиката, която се е установила през годините, е че срокът трябва да бъде около 6 седмици“.

Жалбите, които се отнасят до настаняването са свързани с несъответствия в условията или в цените, както и с проблеми свързани с връщането на суми, заплатени от потребителите, каза още Соня Спасова. Тя посочи какви са препоръките на Европейския потребителски център:

„Да се четат по-дребните букви и тези, които са допълнително установени към края на резервацията; да се помисли и за опция за резервации с променлива дата или с опция за безплатно анулиране, ако това се наложи“.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна