Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки европейски политик би искал да влезе в предизборната кампания догодина като умиротворител, смята германският военен

О.з. ген. Ханс-Лотар Домрьозе: Контраофанзивата не е еднократен акт, позициите трябва да се удържат

"От украинска гледна точка няма смисъл да удрят тук-там по малко. Единственият успешен сценарий би бил дълбок пробив"

Украински военнослужещ стреля със самоходна гаубица на неразкрита позиция близо до покрайнините на Бахмут, Донецка област, Украйна, 7 април 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започва ли нов етап от войната с така очакваната контраофанзива и акциите в руската Белгородска област, където 70 бойци влязоха в сблъсък с руските военни?

"Да, защото се случва ако не с подкрепа от Украйна, то поне със знанието на Киев. Това наистина е нов етап - досега войната се водеше само на украинска територия. Това, което се случва в Белгородска област със сигурност ще изнерви руснаците", казва в интервю за БНР о.з. генералът от Бундесвера Ханс-Лотар Домрьозе.

Колко важно е за украинския президент Володимир Зеленски да се дистанцира от тези нападения на руска територия? Преди акцията в Белгородска област имаше дерайлирал влак, взривени складове за гориво, както и зрелищна атака с дрон над Кремъл, за която "Ню Йорк Таймс" писа, цитирайки американските служби, че все пак украинските служби стоят зад този акт.

"Зеленски не спира да повтаря, че Украйна няма да нападне Русия. А и за Запада задачата е да защити Украйна, а не да унищожи Русия. Но имам чувството, че Киев си позволява да дразни руснаците в навечерието на контраофанзивата. Защото имаше няколко такива атаки в руски погранични райони. Помним Кримския мост например. Нито едно от тези нападения не е фатално, а по-скоро символично и най-вече - неприятно за руснаците."

Какво означава всичко това - един вид да покажем на Путин, че е уязвим, дори на негова територия?

"Да, така си мисля. Сякаш Киев копира действията на Русия. Вижте Пригожин и неговата частна военна групировка. Той превзе Бахмут и Путин поздрави бойците му, въпреки че това не е редовната руска армия. Така че вероятно Зеленски прави същото. Казва: "Нямам нищо общо с тези нападения на руска територия. Но ако тези момчета успяват да разтревожат руснаците, нямам нищо против."

Това което се случва в руската Белгородска област, може ли да е част от подготовката за контранастъплението на украинската армия, която има за цел да разконцентрира руските сили, да принуди Москва да подсили този регион, отслабвайки позициите на територията на Украйна?

"На това прилича. Прилича на послание: Никъде не можете да се чувствате сигурни. Можем да ви ударим навсякъде. Но когато говорим за контранастъплението, нека погледнем числата. Фронтовата линия е огромна - над 1300 километра дълга и над 100 километра широка. Такава територия не може да бъде атакувана с две танкови бригади, колкото Украйна има. Затова мисля, че контраофанзивата още не може да започне, защото Украйна се нуждае от още техника и от изтребители. И затова няма да спра да повтарям  - ключовата дума е логистика! Без подсигурена логистика никой не може да си позволи да започне широкомащабна операция на толкова огромна територия. След щурмуването на руските позиции следва удържането на отвоюваната територия. Това няма как да стане без подсигурена техника и логистика. Т.е. оръжия, боеприпаси, гориво, изхранване на войниците, санитари. Доколкото мога да преценя от разстояние, Украйна все още не разполага с всичко това", коментира Ханс-Лотар Домрьозе впредаването "Събота 150".

Тогава от какви оръжия се нуждае украинската армия в момента най-много - изтребителите или ракетите с голям обсег?

"Украинците, разбира се, искат "Хаймарс", с които могат да поразяват цели например на Крим. Но това, което спешно им трябва, са дронове, безпилотни самолети. Те летят до 40 часа и са особено ценни за разузнаването. За модерната война предимството на разузнавателната информация е от ключово значение. Така че за провеждането на успешна контраофанзива трябва да имаш всичко - от сателитните снимки до парашутистите, от танковете до изтребителите и противовъздушната отбрана. Според мен, от украинска гледна точка няма смисъл да удрят тук-там по малко - малко в Запорожието, малко в Херсон, малко в Донбас. Руснаците са укрепили позициите си и няма да може току-така да ги изтласкат. Така че единственият успешен сценарий би бил дълбок пробив, например при Мариупол. Но да не забравяме, че отвоюваната територия трябва да бъде удържана. Това също изисква ресурс. Затова моят съвет към Зеленски, ако ме попита, би бил: мощна офанзива, дълбок пробив и след това картите ще се раздават наново. Пробив на фронтовата линия и дълбоко навлизане в окупираните територии, така че да се прекъснат линиите на доставки. Тогава руснаците ще се окажат изолирани."

Запитан с какви оръжия може да се постигне това, о.з. ген. Домрьозе посочи, че става дума за бързи танкове, каквито Украйна вече има, артилерия и въздушни удари. По думите му, контраофанзивата не е еднократен акт, позициите трябва да се удържат.

А има ли Русия достатъчно оръжия, боеприпаси и хора, за да удържи на една дълга, изтощителна война?

"В никакъв случай руската армия не страда от липса на боеприпаси и техника. Не това е проблемът на руската армия. Проблемът й е, че й трябват успехи на бойното поле, които тя не успява да извоюва. И запасняци си има достатъчно - Путин може да мобилизира 15 милиона души! 200 хиляди вече бяха мобилизирани, следващите 200 хиляди се подготвят."  

Казахте, че Путин разбира само от сила. Колко важно е Украйна да успее с контранастъплението преди президентските избори в Америка?

"Много важно. Защото Тръмп, пък и другите републиканци вече казаха, че американските пари, които отиват за Украйна, трябват на американците. Това означава, че ако републиканците спечелят догодина, подкрепата за Украйна значително ще намалее. Пък и догодина има не са само в Америка избори - в Европа също. Всеки европейски политик би искал да влезе в предизборната кампания като умиротворител."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени